Mindfulness Psychotherapy

Mindfulness Psychotherapy

Η mindfulness (ενσυνειδητότητα στα ελληνικά), είναι ένα είδος διαλογισμού που ξεκίνησε 2500 χρόνια πριν και προέρχεται από ανατολικές φιλοσοφίες. 


Αντίστοιχα, οι αρχαίοι Έλληνες και ο φιλόσοφος Σωκράτης  χρησιμοποιούσαν την φράση γνώθι σαυτόν για να περιγράψουν την αυτογνωσία και την επίγνωση της παρούσας στιγμής . 

Για τους σημερινούς επιστήμονες αυτογνωσία είναι μια βιωματική διαδικασία, μέσα από την οποία ο άνθρωπος γνωρίζει τον εαυτό του.


Στον Δυτικό κόσμο, Ο John Kabat-Zinn ήταν αυτός που εισήγαγε την τεχνική αυτή στο χώρο της ψυχοθεραπείας.

Ο πρωτοπόρος επιστήμονας αναφέρει ότι ο διαλογισμός βοηθά στην αποκατάσταση της αίσθησης του εσωτερικού μας μέτρου  όταν αυτό έχει διαταραχθεί από ασθένεια ή τραυματισμό.

Άλλωστε σε εμάς τους Έλληνες, το «παν μέτρον άριστον» είναι γνωστό.

Η θεραπεία λοιπόν επιτυγχάνεται με την επανάκτηση της επίγνωσης του εσωτερικού μας μέτρου και σε συνδυασμό με τη δουλειά της  αυτογνωσίας μέσω της  ψυχοθεραπείας  , το άτομο μπορεί να βοηθηθεί και να αντιμετωπίσει σημαντικά ψυχοσωματικά προβλήματα όπως άγχος, πονοκέφαλος, φοβίες, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, δερματικές παθήσεις, γαστρεντερικές διαταραχές κ.α.


Στην   Prana Shala Yoga η επανάκτηση της επίγνωσης (mindfulness) περιλαμβάνει  την  παρατήρηση της αναπνοής και του σώματός  μας, ήπιες ασκήσεις γιόγκα-διατάσεις σώματος,  καθοδηγούμενοι  οραματισμοί,  διαλογισμό, εστίαση στις αισθήσεις μας..


Συνδυάζεται με τη συμβουλευτική & ψυχοθεραπεία της προσωποκεντρικής προσέγγισης του Carl Rogers ώστε το άτομο μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης να μπορέσει να διερευνήσει τον εαυτό και τα θέματα που τον απασχολούν.


Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο καθένας μπορεί να αποκτήσει δεξιότητες για την αντιμετώπιση δυσκολιών και να μάθει να φροντίζει τον εαυτό του για να ζήσει μια καλύτερη και πιο υγιή ζωή. Στόχος μας είναι η προσωπική ανάπτυξη, εξέλιξη και συνύπαρξη μέσα από την εναρμόνιση.